- Peter R. de Vries is bezweken aan zijn verwondingen en donderdag in het bijzijn van zijn familie overleden.
- De misdaadverslaggever werd op 6 juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard.
- Een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam worden verdacht van de moordaanslag.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is donderdag overleden. Dat laat zijn zoon weten. Hij is 64 jaar geworden en gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek.
“Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar”, staat in een statement van zijn partner en familie.
“De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren”, staat in het statement. Nadere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgen op een later moment.
Dinsdagavond 6 juli werd De Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, in het centrum van Amsterdam. Hij liep na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij als deskundige aanwezig was, naar zijn auto en werd daar onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
De politie arresteerde in de loop van dinsdagavond drie verdachten. Twee van hen werden aangehouden op de A4 bij Leidschendam. Zij worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam.
De laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. De politie deed huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en nam gegevensdragers en munitie in beslag.
Een derde verdachte werd aangehouden in Amsterdam-Oost. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben en is heengezonden.
Motief voor de moord op Peter R. de Vries is nog onduidelijk
Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend. Advocaat Inez Weski beklaagde zich erover dat er in de media al te gemakkelijk in de richting van Ridouan Taghi wordt gewezen, die zij verdedigt in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Taghi is daarin hoofdverdachte. Hij zou de opdrachtgever zijn van een reeks liquidaties, tegen het decor van de internationale cocaïnehandel.
In Marengo is Nabil B. kroongetuige. De Vries fungeerde sinds vorig jaar als adviseur en woordvoerder van B. Hij trok in die rol op met de twee huidige advocaten van de kroongetuige. In de wandelgangen wordt veelal gezegd dat het adviseurschap hem fataal is geworden. Hij had voor zover bekend geen beveiliging, omdat hij die niet wilde.
Een week nadat het Openbaar Ministerie in maart 2018 openbaar had gemaakt dat het in de Marengo-zaak over een kroongetuige beschikt, werd de broer van Nabil B. in Amsterdam-Noord doodgeschoten. In september 2019 is Derk Wiersum, de oorspronkelijke advocaat van B., bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert vermoord.
De moorden – zeker die op Wiersum – brachten een enorme schokgolf teweeg en zetten het proces Marengo onder hoogspanning. De zittingen gaan gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. De moord op Peter R. de Vries geeft Marengo definitief een ongekende, diabolische dynamiek.
De misdaadjournalistiek was de afgelopen jaren al eerder doelwit van het criminele milieu, op niet eerder vertoonde wijze. Er vonden aanslagen plaats op De Telegraaf en Panorama, en misdaadblogger Martin Kok werd doodgeschoten. Telegraafverslaggever John van den Heuvel heeft al jaren zware beveiliging.
De Vries was cruciale factor in tal van spraakmakende zaken
Peter R. de Vries was al zo'n veertig jaar misdaadverslaggever en bekend van meerdere (internationaal) bekende zaken. Iconisch werd zijn uitspraak 'Zorg dat u klaarzit, dan heeft u altijd een alibi', waarmee hij wekelijks zijn misdaadprogramma op televisie afsloot. Maar ook zullen velen de door hem uitgelokte bekentenissen letterlijk kunnen citeren ("Zij was die wijf van die Lange" en "Hij is vies, Patrick").
Bekijk ook de onderstaande video over zijn lange carrière als misdaadjournalist:
Een greep uit die zaken sinds zijn start in de journalistiek, het vak waar hij na zijn middelbare school en militaire dienst als 20-jarige mee begon.
De Vries schreef in 1987 de bestseller De ontvoering van Alfred Heineken, over de ontvoering van de bierbrouwer en diens chauffeur Ab Doderer. In het boek geeft De Vries een uitvoerige inzage in de werkwijze van de ontvoerders, waarbij 35 miljoen gulden (nu ruim 15,8 miljoen euro) losgeld werd geïncasseerd. Van het boek zijn bijna 500.000 exemplaren verkocht.
Na jarenlang onderzoek naar de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994, bracht onder anderen De Vries een van de grootste rechterlijke dwalingen uit de misdaadgeschiedenis aan het licht. Twee mannen werden tot tien jaar cel veroordeeld. De zwagers hielden altijd vol onschuldig te zijn en werden uiteindelijk alsnog vrijgesproken. In 2008 werd de werkelijke dader geïdentificeerd.
In 2003 spoorde hij in Chili Charlie da Silva op, de voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma. Die vertelde over een logeerpartij van de toen aanstaande echtgenote van prins Friso op de boot van Bruinsma en suggereerde dat de twee een relatie hadden. Da Silva omschreef de latere prinses Mabel als "het wijf van die Lange".
In 2008 won de misdaadverslaggever de International Emmy Award voor zijn reportages over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005 na een stapavond, en de betrokkenheid daarbij van Joran van der Sloot. De Vries ontdekte dat Van der Sloot op cruciale punten had gelogen over de avond. Met een verborgen camera liet hij Van der Sloot in een auto tegenover Patrick van der Eem, die het vertrouwen won van Van der Sloot, bekennen dat hij verantwoordelijk was voor de verdwijning van Holloway. Het bezorgde hem met 7,2 miljoen een recordaantal kijkers.
Belangrijke rol in strafzaak tegen Holleeder
De Vries speelde in het strafproces van Willem Holleeder, dat dit jaar in hoger beroep wordt behandeld, een belangrijke rol. Hij hielp Holleeders zussen Astrid en Sonja contact te leggen met justitie toen die besloten belastende verklaringen tegen hun broer te gaan afleggen.
Gedurende de strafzaak zelf trad hij op als getuige tegen 'de Neus'. De Vries was goed bevriend geraakt met de in 2003 doodgeschoten Cor van Hout, voormalig beste vriend van Willem Holleeder en man van zus Sonja. Holleeder wordt verdacht van de moord op Van Hout.
Achter de schermen zette De Vries zich in voor jarenlang onopgeloste misdrijven. Een daarvan is het onderzoek naar de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. De Vries heeft altijd contact onderhouden met de familie van Nicky en stond hen onder meer bij tijdens het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in 2017 en tijdens de rechtszaak die daar later op volgde tegen Jos B.
Die werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky. De zaak loopt nog in hoger beroep.
De cold case van de 18-jarige studente Tanja Groen, waar hij als woordvoerder van de familie fungeerde sinds Groen in 1993 werd vermist, heeft hij ook nooit los kunnen laten. De Vries initieerde eind juni een tiplijn waar mensen tips en theorieën over de verdwijning kunnen delen. Ook hoopte hij via stichting De Gouden Tip een miljoen euro in te zamelen om uit te loven aan degene die de gouden tip geeft over de verdwenen Maastrichtse.
Voor kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo - rond topcrimineel Taghi - zette De Vries weer een van zijn andere petten op, die van adviseur en vertrouwenspersoon. Peter Schouten en Onno de Jong staan B. bij als advocaat.
RTL en RTL Boulevard: Peter is voor altijd in ons hart
RTL noemt het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries "een onbeschrijfelijk groot verlies", zo laat de omroep weten in een verklaring.
"Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar Peters familie, zijn partner en al zijn dierbaren. En naar iedereen die is geraakt door zijn moed, menselijkheid en vastberaden strijd voor het recht", aldus de omroep. "Peters invloed blijft sterker dan welke daad van haat ook. Hij was nog lang niet klaar en wij kunnen hem niet missen. We zullen vrijuit blijven spreken over misstanden en onrecht in de samenleving, zoals hij zijn hele leven heeft gedaan. Peter is voor altijd in ons hart."
De uitzending van RTL Boulevard staat donderdagavond volledig in het teken van Peter R. de Vries. RTL Boulevard verzorgt tevens rond 20.00 uur een extra uitzending. RTL 4 zendt rond 20.30 uur een in memoriam uit en aansluitend staat Humberto in het teken van het overlijden van De Vries. Er is bij RTL 4 geen reclame te zien vanavond.